PFA

PFA is een smeltbare fluorpolymeer die zeer gunstige eigenschappen biedt voor toepassing in een diversiteit aan productieprocessen. Het materiaal is dankzij de specificaties zeer geschikt voor producten zoals krimpbuizen, die aan uiteenlopende criteria zoals flexibiliteit, hittebestendigheid en chemische inertie moeten voldoen.

Al sinds de oprichting in 1913 houdt Hardick zich bezig met de optimalisatie van industriële processen. Wij weten als geen ander welke behoeften er in elke industrie zijn en stemmen onze producten hier dan ook op af. Zo weet u zeker dat u altijd bij ons terecht kunt voor kwalitatief hoogwaardige PFA producten en gerelateerde artikelen.

Waar staat de PFA afkorting voor?

PFA is een afkorting en staat voor perfluoroalkoxy. Dit in veel industrieën gebruikte materiaal vertoont veel gelijkenissen met materialen zoals PTFE en zusterpolymeer FEP en deelt dan ook veel van dezelfde kenmerken. Niet alle specificaties zijn echter hetzelfde, want elke stof heeft zo zijn eigen pluspunten die in bepaalde situaties een vereiste zijn.

Het eerste wat opvalt aan PFA is de helder transparante uitstraling met een subtiele lichtblauwe zweem. Dit is een belangrijk verschil met een stof als PTFE, die een lichte melkwitte gloed lijkt uit te stralen en waarvan de smelttemperatuur bovendien hoger ligt. Perfluoroalkoxy is verwerkbaar binnen constante werktemperaturen van -200 graden Celsius tot maar liefst +200 graden Celsius.

PFA: geen aanhechting en chemisch inert

Een kenmerk van PFA dat in de industrie sterk wordt gewaardeerd, is de sterke anti-hechtingeigenschap. Bij het gebruik van een krimpkous is het bijvoorbeeld van groot belang dat viezigheid of overbodig materiaal zich niet hechten op de rol of de wals. Dit zou de levensduur van de walsen immers verkorten en kan leiden tot ongewenste beschadigingen aan producten.

PFA voorkomt bovenstaand scenario op effectieve wijze en is daarnaast ook nog eens chemisch inert. Dit betekent dat het materiaal niet wordt aangetast door agressieve middelen zoals schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen of andere destructieve chemicaliën. Tot slot is de UV-bestendigheid van de stof een extra voordeel.

PFA specificaties

De specificaties van PFA laten zien dat het een zeer divers materiaal betreft met een breed veld aan mogelijke toepassingen. De ‘flexlife’ cyclus is 30.000 bij 23 graden Celsius, 1.500.000 bij 93 graden Celsius en 5.000.000 bij 166 graden Celsius. Dit zijn compleet andere cijfers dan die van bijvoorbeeld een zusterpolymeer als FEP.

Op onze website vindt u meer informatie over de technische specificaties zoals het PFA krimpbereik. Heeft u desondanks toch nog onbeantwoorde vragen? Onze ervaren specialisten helpen u graag verder. Neem direct contact op via info@hardick.nl of spreek een van onze medewerkers telefonisch via 053 435 32 35.